Receptek

 

A sáfrány a húslevesek kiváló fűszere és színezője, az egzotikus íz mellett a leves aranysárga színt is kap.

A sáfrány a tészták, sütemény-félék, rizsételek, különféle mártások, főzelékek, krémek, vaj, sajt, bor ízesítésére is kiválóan alkalmas.

 

Húsleves

A húslevest a szokásos recept alapján kell elkészíteni, azzal az eltéréssel, hogy nem teszünk bele pirospaprikát, vagy ételízesítőt, mert azok íze elfedné a sáfrányét. A Sáfrányt a leves elkészülte előtt kb. fél órával még lobogó levesbe tesszük egészben. Tapasztalatunk szerint 4 főre legalább 5-7 szál felhasználását javasoljuk, melyeket tálaláskor is a levesben hagyunk.

 

Sáfrányos rizottó

Hozzávalók / 4 adag

4 ek vaj

1 közepes db vöröshagyma

350 g rizottó rizs

1 dl fehérbor

5 dl csirke alaplé

0.5 teáskanál sáfrány

120 g parmezán sajt

Elkészítés

1.Két evőkanál vajat felhevítünk egy serpenyőben, és az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk benne 3-4 perc alatt.

2.Hozzáadjuk a rizst, egy-két percig pirítjuk, majd felöntjük a borral, és további 3-4 percig főzzük, amíg az alkohol elpárolog.

3.Hozzáadunk két merőkanál alaplevet, és alacsony lángon, sűrűn kavargatva főzzük. Ha rizs felszívta a folyadékot, akkor pótoljuk, és egészen addig főzzük, amíg a rizsszemek kívül puhák lesznek, de belül még fogkemények maradnak.

4.Ekkor hozzáadjuk a reszelt parmezánsajtot, a maradék vajat, illetve a sáfrányt, és addig főzzük, amíg a vaj és sajt el nem olvad, illetve, amíg a sáfránytól szép színt nem kap. Azonnal, forrón tálaljuk!

 

Sáfrányos sertésérmék

Hozzávalók

8 szelet szűzérme,

1 csomag igazi sáfrány (0,125g)

2 evőkanál liszt,

4 evőkanál olaj,

só,

őrölt bors,

1,5-1,5 dl fehérbor és víz,

1 mokkáskanál ételízesítő por,

1 citrom,

1 kiskanál liszt,

1,5 dl tejszín (lehet natúr joghurt is),

1 kiskanál konzerv zöldborsó

Elkészítése

A hússzeletkéket kissé kiverjük, majd a fele sáfránnyal összekevert lisztbe hempergetjük, és teflonserpenyőben, forró olajon mindkét oldalukat megsütjük. Kis lángon még 3 percig pároljuk, közben megsózzuk, megborsozzuk, majd egy tálra emeljük őket. Visszamaradó levét a borral meg a vízzel fölengedjük, az ételízesítőt beleszórjuk. A citromot – óvatosan, hogy a belső fehér bundája ne kerüljön rá – meghámozzuk, felét vékony csíkokra vágjuk és a boros lébe szórjuk, majd a citrom kifacsart levével ízesítjük.

A lisztet a tejszínnel simára keverjük, a boros pecsenyelébe öntjük és kevergetve 2-3 percig forraljuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik. Végül a maradék sáfrányt meg a zöldborsot beleszórjuk, és a húst megforrósítjuk benne. Párolt rizs illik hozzá köretnek.

 

Sáfránypuding birsalmával és színes tápiókagyöngyökkel

Hozzávalók

A pudinghoz:

6 tojássárga

4 evőkanál cukor

1 púpozott evőkanál étkezési keményítő

4 dl tej

2 dl tejszín habbá verve

10 dkg vaj

fél rúd vanília

1 tasak sáfrány (0,125 gramm)

A salsához:

1 birsalma

4 evőkanál cukor

2 dl víz

menta

A tápiókához:

1 evőkanál porcukor

1 dl szörp

1 dl tápiókagyöngy

Elkészítés

A tápiókát megfőzzük forró, bő vízben, míg átlátszó lesz (30-40 perc). Leszűrjük, megszórjuk a porcukorral, ráöntjük a szörpöt, elkeverjük, és legalább 2 órát pihentetjük.

A birsalmát megtisztítjuk, a vízzel és a cukorral kompótot főzünk, de ne legyen túl puha. Ha megfőtt, leszűrjük, apróra kockázzuk, összekeverjük az aprított mentával.

A pudinghoz a tejet felforraljuk. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a keményítővel, hozzáadjuk a sáfrányt és a vanília kikapart belsejét, a forró tejet hozzáöntjük, és addig melegítjük, míg egyet forr. Ha kihűlt, hozzákeverjük a szobahőmérsékletű vajat.

Poharakba rétegezzük, lehűtjük, tálaljuk és bezsebeljük az elismerést.

 

További nem ételreceptjeink

Arcpakolás ragyogó bőrért

  1. változat:
  • Keverjen össze egy teáskanál őrölt szantálfát, 2-3 szál sáfrányt és 2 kanál tejet.
  • Mielőtt felvinné az arcpakolást, mossa meg az arcát és törülje meg egy törülközővel.
  • Vigye fel a keveréket, míg az arca nedves.
  • Alaposan masszírozza át a bőrét körkörös mozdulatokkal.
  • Hagyja a keveréket száradni 20 percig, majd öblítse le.
  • A legjobb eredmény elérése érdekében használja ezt az arcpakolást hetente egyszer.
  1. változat:
  • Áztasson be tejbe néhány szál sáfrányt 2 órára.
  • Kenje a keveréket az arcára és a nyakára.
  • Néhány perc leteltével mossa le.
  • Rendszeresen használva a keveréket a bőre természetesen szép lesz.
  1. változat:
  • Áztasson be napraforgómagot és sáfrányt tejbe, majd hagyja egy éjszakát állni.
  • Másnap reggel turmixolja össze a keveréket.
  • Vigye fel az arcára, hogy bőre szép és ragyogó legyen.
  1. változat:
  • Adjon a mézhez néhány szál sáfrányt.
  • Masszírozza át az arcát a keverékkel.
  • Ezzel az arcpakolással serkenti a vérkeringést, mivel oxigént juttat a bőrbe.
  • Ha rendszeres használja, az arcpakolástól ragyogó lesz az arcbőre.

 

Arcpakolás pattanások és szépséghibák kezelése

  • Keverjen össze 5-6 bazsalikomlevelet 10-12 szál sáfránnyal, és készítsen belőlük finom krémet.
  • Vigye fel a keveréket az arcára.
  • 10-15 perc leteltével hideg vízzel mossa le.
  • Ezzel a keverékkel megszabadulhat a pattanásoktól.

 

Arcpakolás fakó bőrre

  • Adjon egy teáskanál vízhez 2-3 szál sáfrányt, és hagyja egy éjszakát állni.
  • Másnap reggelre a víz sárgás színű lesz.
  • Adjon hozzá egy teáskanál tejet, 2-3 csepp olíva- vagy kókuszolajat, és egy csipet cukrot.
  • Mártson egy kis darab kenyeret a keverékbe és törölje át vele az arcát.
  • Hagyja fent 15 percig, amíg megszárad, majd mossa le.
  • Ez az arcpakolás felfrissíti a fakó bőrt és eltünteti a szem alatti sötét karikákat.
  • Ezenkívül serkenti a vérkeringést, így bőrradír hatású is. Ezáltal a bőr sima és ragyogó lesz.

 

Arcpakolás szép arcszínért

  • Főzzön fél csésze vizet 10 percig.
  • Adjon hozzá 4-5 szál sáfrányt és 4 evőkanál tejport.
  • Vigye fel az arcára a keveréket, hagyja fent 10-15 percig, majd hideg vízzel mossa le.
  • Ezzel az arcpakolással szebbé tehető az arcszín.

 

Arcpakolás száraz bőrre

  • Keverjen össze néhány csepp citromlevet egy kanál őrölt sáfránnyal.
  • Ha nagyon száraz a bőre, adjon hozzá néhány csepp tejet.
  • Készítsen belőlük krémet, majd vigye fel a keveréket az arcára.
  • Hagyja fent 20 percig, majd langyos vízzel mossa le.

 

Hajnövesztő szer sáfrányból

Keverje össze a sáfrányt édesgyökérrel és tejjel, majd vigye fel a kopasz foltokra. Ezzel meggátolhatja a hajhullást és serkentheti a haj növekedését.

 

 

 

Használt források:

https://drtihanyi.com/termeszetes-gyogymod/termeszetes-szepseg/a-safrany-borre-hajra-es-egeszsegre-gyakorolt-jotekony-hatasa-20-pontban

mindmegette.hu

One thought on “Receptek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük