A Sáfrány Gyógyhatásai

 

Az emberiség a sáfrányt több ezer éves termesztése során egyre tudatosabban kezdte alkalmazni különböző egészségügyi problémák kezelésre.

Főbb összetevői a safranal és a crocin intenzív antioxidáns tulajdonságai alapján gyógyszerek, kozmetikai szerek és étrend kiegészítők összetevőiként használt.

 

Néhány betegséget kiemelünk, melyek ellen a sáfrány hatásossága ismert

 

 

Alzheimer kór kezelésére és megelőzésére

Napi 30 mg sáfrány hatásos az Alzheimer-kór kezelésében. Tudományos kutatások eredményei alapján már 22 hét után érzékelhető javulás a betegek intellektuális teljesítményeiben.

 

Depresszió kezelésére (antidepresszáns)

Számos gyógyszerkészítmény van forgalomban a világon depresszió kezelésére, melyeknek mint minden gyógyszerkészítménynek komoly mellékhatásai vannak. A Teheráni Orvosi Egyetemen végzett vizsgálatok bebizonyították, hogy a Sáfrány (Crocus sativus) nagytisztaságú kivonatával kezelt betegek gyógyulási eredményei ugyanolyan jók voltak, mint a gyógyszeresen kezelt betegeké, azzal a különbséggel, hogy a Sáfrány-kivonattal kezelt betegeknél semmiféle mellékhatás nem volt megfigyelhető, valamint nem okoz függőséget sem.

 

Szorongásos tünetek enyhítésére

Mára jól ismert tény, hogy a crocinként ismert aktív sáfrány alkotóelemek szorongáscsökkentő hatást váltanak ki, a nem kívánt mellékhatások nélkül, növelik az alvásidőt – ugyanakkor a motoros koordinációra nem fejtenek ki negatív hatást.

Időkori látásromlás megelőzésére

L’Aquila az itáliai sáfránytermesztés központja, környékén élők körében az időskori látásromlás betegség tüneteit szinte egyáltalán nem tapasztalták, ami bizonyítottan a sáfrányfogyasztásuknak tudható be.

 

Káros sejt mutáció megakadályozására, rákos daganatok megelőzésére és kezelésére

A sáfrány hatóanyagai gátolják a daganatok kialakulását (crocin, safranal, picrocrocin, és béta-karotin) és növekedését, és meghosszabbítják a túlélési időt. Más tanulmányok arra mutattak rá, hogy a sáfrány hatóanyagai javították a standard rákterápia eredményeit és csökkentették a kemoterápia mellékhatásait. A sáfrány szerepe a rákos megbetegedések megelőzésében, a kemoprevencióban is jelentős lehet. http://epa.oszk.hu/01100/01189/00028/pdf/EPA01189_farmakognoziai_hirek_27.pdf

 

Testsúlyproblémák kezelésére

A sáfrány safranal, nevű összetevője úgy stimulálja az agyat, hogy az szerotonin hormont szabadít fel, ami megakadályozza az éhségérzetet, azáltal elkerülhető a főétkezéséken felüli fölösleges „nassolás”.

 

Krónikus hasmenés, menstruációs panaszok, fájdalmak enyhítésére

A Crocus Sativus bibéjének és virágának vizes illetve etanolos kivonatának fájdalomcsillapító hatását vizsgálták egereken. A kivonatokban ezekért a hatásért a flavonoidok, tanninok, antocianinok, alkaloidok és szaponinok a felelősek. Több kémiai tesztet végeztek, ami igazolta ezt.

 

Immunrendszer erősítésére, szabályozására

Az ausztráliai Sidney-i egyetem tudósai úgy találták, hogy a sáfrány segíthet megakadályozni az időskori megvakulást védi a retina fényérzékelőit, erősíti az immunszervezetet, javítja a szervezet védekezőképességét.

 
 

Nemzőképesség és erektilis diszfunkció kezelésére

Egy 2011-es tanulmányban 52 meddő férfi, 50 mg ethanol alkoholos technológiával készített sáfrányt vett be naponta háromszor, ami pozitívhatást mutatott (antioxidáns mechanizmusokon keresztül) a szexuális működésben. Az erekciós események száma és ideje megemelkedett az erektilis diszfunkcióban szenvedő betegeknél, még ha csak 10 napig is szedték.

 

Fénytelen, fakó arcbőrre, hajnövekedési zavarokra

Mézzel kevert őrölt sáfrányból kiváló arcpakolás készíthető, mely frissé és üdévé varázsolja arcbőrét. Pontos receptet talál a receptek menüpont alatt. A sáfrányt édesgyökérrel és tejjel keverve meggátolhatja a hajhullást és serkentheti a haj növekedését.

A Sáfrány további ismert gyógyhatásai

 

  • Köszvényes panaszok enyhítésére

  • Csökkenti a szívinfarktus kialakulásának esélyeit

  • Köhögés, torokfájás, légúti megbetegedések enyhítésére

  • Hatásos gyomor- és bélkólika ellen, reumatikus panaszoknál, kimerültség és koncentrációs gyengeség esetén

  • Széles körben alkalmazott az emésztést javító és a fájdalmas görcsöket oldó, nyugtató hatása

  • Afrodiziákumként is ismert.

 

Figyelem!

Mint minden hatásos gyógyszer, a sáfrány mértéktelen fogyasztása is veszélyekkel járhat. Ahogyan Paracelsus mondta: „Az adagon múlik, hogy valami gyógyít, vagy inkább árt”. Egyszeri fogyasztással soha se haladja meg a 20 grammot, mely már életveszélyes mennyiség (ez persze jelentős mennyiség, körülbelül egy fél befőttesüveg).

 

A Sáfrány Hatóanyagai

 

A sáfrány több mint 150 illékony, aromás vegyületet tartalmaz, főként terpéneket, terpén-alkoholt és ezek észtereit. Sok nem illó aktív összetevője is van, amelyek közül számos karotinoid, mint pl. a zeaxantin, likopin, valamint az alfa és béta karotinoidok.

Krocetin

csökkenti a koleszterinszintet, növeli a vér oxigénszintjét, megnövelik a vér áramlását a retinában és az érhártyában, gyökfogó aktivitás, antioxidáns hatás, elnyomja a TNF (tumor nekrózis faktor) hatását, szorongáscsökkentő, a sárga színt adja

Safranal

stimulálja az agyat, szerotonin termelésre serkenti, csökkenti a köhögési ingert, gyökfogó aktivitása, antioxidáns hatása

Glikozid picrocrocin

ízesítő hatás

Karotinoidok

antioxidáns aktivitásúak, képesek kivédeni a szabadgyökök DNS-károsító hatását

További összetevők

picrocrocin
2-hidroxi-4,4,6trimethyl-2,5-ciklohexadién-1-on
picrocrocin
tiamin (B1)
riboflavin (B2)
flavonoidok
zsíros olaj
kalciumsók
foszfor

 

 

Felhasznált források további hasznos információkkal

 

Lovass Ernő: A sáfrány /Crocus sativus/, avagyegy fűszernövény kalandos élete az emberisé történetében

Srivastava, R., Ahmed, H., Dixit, R.K., Dharamveer, S.A.S., (2010): Crocus sativus L.: A comprehensive review. Pharmacogn. Rev., 4:200-208.

Poma A, Fontecchio G, Carlucci G, Chichiricco G. Anti-inflammatory properties of drugs from saffron crocus. Antiinflamm Antiallergy Agents Med Chem. 2012 Jun;11(1):37-51.

Hosseinzadeh H, Younesi HM. Antinociceptive and anti-inflammatory effects of Crocus sativus L. stigma and petal extracts in mice. BMC Pharmacol. 2002 Mar 15;2:7.

http://donna.hu/cikk/A-safrany-gyogyito-ereje/8692

http://www.egeszsegtukor.hu/gyogynoveny-lexikon/safrany.html

http://saffroncseppek.hu/a-safrany-hatasai/

https://drtihanyi.com/termeszetes-gyogymod/termeszetes-szepseg/a-safrany-borre-hajra-es-egeszsegre-gyakorolt-jotekony-hatasa-20-pontban

http://valodisafrany.blog.hu/2010/05/01/valodi_safrany_a_fuszerek_kiralya_a_kiralyok_fuszere

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1fr%C3%A1ny

http://saffroncseppek.hu/a-safrany-biokemiaja/

http://epa.oszk.hu/01100/01189/00028/pdf/EPA01189_farmakognoziai_hirek_27.pdf

http://filantropikum.com/van-egy-modja-az-alzheimer-kor-megelozesenek-ime-hogyan/

http://www.tenyek-tevhitek.hu/a-safrany-mint-hatekony-antidepresszans-es-gyulladascsokkento.htm

 

 

 

One thought on “A Sáfrány Gyógyhatásai

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük