A Sáfrányról

 

A sáfrány (angolul: saffron) évezredek óta termesztett kultúrnövény, elsősorban fűszerként és gyógynövényként hasznosítják. A sáfrányt dísznövényként is ültetik, mivel szép virágai és fűszerű levelei télen virítanak és zöldellenek. A sáfrány termőhely iránt kevéssé igényes növény, ezért a világon sokfelé termesztik. Termesztése kézimunka-igényes.

 

A jóféle sáfrány botanikai jellemzése

 

A jóféle sáfrány (Crocus sativus) a nősziromfélék (Iridaceae) családjába tartozó évelő növény. A fűszerként termesztett változat egyetlen faj, genetikailag homogén, az emberi nemesítés eredményeként csak ivartalanul szaporítható, ezért minden egyed klón.

A növénynek mellékgyökérzete, vagy másnéven bojtos gyökérzete van.

A föld alatt található szármódosulatát hagymának szokás nevezni, valójában azonban gumóról van szó, amelynek felszínét az előző évek leszáradt levélmaradványai burkolnak. A gumó belseje fehér színű, jellegzetes illatú, a szármaradványokkal együtt azonban külsőleg mogyoróbarna.

A növény levelei sötétzöld színűek, hosszúkásak, mellékeresek, kb. 10-15 cm hosszúak. A növény későnyári ültetését követően ősszel és télen élénk-zöldek, felfele állók, tavasszal kezdik elveszteni tartásukat és élénkzöld színűket, nyárra pedig teljesen leszáradnak, majd leválnak a szárgumóról.

A virágot tartó kocsány 2 cm hosszú, fehér színű. Éghajlatunkon késő ősszel, télen virágzik. Leples virágai kb. 5 cm hosszúak, 6 szirmúak, lila színűek. A szirmok gyakran sötétlilán erezettek. A növény porzói élénksárga színűek, hasznosításuk jelenleg nem ismert. Bibéi aromás, fűszerező és egyéb élettani hatású biológiai anyagokat tartalmaznak. Ez adja a növény világviszonylatban ismert, különleges értékét. A bibék színe sötétvörös, virágonként 3 szál található a növényben, melyek kb. 7 cm hosszúak, tövüknél összenőttek. A bibék kezdetben felállók, majd visszahajlók, végük kicsípett.

A sáfrány virága meddő, ezért szaporítása a hagymájával (szárgumójával) történik.

 

A Sáfrányról még sok érdekeset megtudhat az alábbi oldalainkon:

 

 

 

2 thoughts on “A Sáfrányról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük